Vláknina ve stravě: jaké jsou nejlepší potraviny?

Vláknina ve stravě: jaké jsou nejlepší potraviny?

.

Co to vlastně je?

Vyskytuje se hlavně v rostlinných potravinách. Jedná se především o molekuly cukru. V našem těle nabobtnají a poskytují tak rychlejší pocit sytosti. V žaludku a střevě je však enzymy nerozkládají, ale vylučují téměř nestrávené. Sama je těžce stravitelná.
Lze ji rozdělit na rozpustnou a nerozpustnou.

●     Rozpustná je v tlustém střevě rozdělena bakteriemi, což je dobré pro střevní flóru.
●     Nerozpustná váže vodu a bobtná ve střevě. Pročištění střev je rychlejší.
 

květ v pupíku
K čemu ji potřebujeme?

Přestože neposkytuje našim tělům živiny, hraje v našem těle velmi důležitou roli.

●     Podporuje trávení a zabraňuje zácpě.
●     Způsobuje, že hladina krevního cukru se po jídle zvyšuje jen velmi pomalu. To je zvláště užitečné pro osoby trpící cukrovkou.
●     Má také pozitivní vliv na hladinu cholesterolu .
●     Jídla s vysokým obsahem této látky mohou být také prevencí proti rakovině tlustého střeva.

Je důležité, abyste při jídle s vysokým obsahem látky vypili 2 až 2,5 litru tekutiny denně. Pouze tímto způsobem může ve střevě bobtnat.

.

čočková polévka
Zdroje bohaté na vlákninu

Pokud oceníte vyváženou stravu, pravděpodobně už nevědomě požíváte spoustu těchto látek. Nejlepšími dodavateli jsou:

●     jablka, hrušky, bobule, kiwi a citrusové plody
●     sušené ovoce: švestky, rozinky a meruňky
●     zelenina: brokolice, mrkev, brambory a růžová a bílá kapusta
●     celozrnné produkty: celozrnný chléb a celozrnné těstoviny
●     ořechy a semena
●     hrách, čočka a fazole

Doporučuje se nejméně 30 g denně pro dospělé. To není těžké dosáhnout: 100 g celozrnného chleba obsahuje asi 7,5 g vlákniny, se sušenými švestkami je to dokonce i 17 g na 100 g švestek.
Následující potraviny jsou pravým opakem výše uvedených potravin, a proto je třeba se jich vyvarovat.

●     Těstoviny z bílé mouky,
●     suchary,
●     bílá rýže.

Lepší jsou celozrnné alternativy, například pečivo z celozrnné mouky a celozrnné rýže.

Ohodnoťte příspěvek
.
Comments are closed.