Jak ještěrky na opuce

Jak ještěrky na opuce

Ještěrka zelená
Rozšíření  
Nejvíce ji potkáme v nížinatých oblastech. Velmi často žije na skalnatých svazích nebo v údolí kolem řek. Převážně žije ve stepních až lesostepních oblastech. Běžně se pohybuje mezi vinohrady. Má ráda suché a sluncem vyhřáté křovinaté stráně, ale také okraje teplých lesů. Hojně se vyskytuje podél silničních a železničních náspů, ale i v zanedbávaných zahradách a sadech.
ještěrka obecná na kameni
Vzhled
Patří k drobným šupinatým plazům. Drobné šupinky se nacházejí na hřbetě. Ty na břiše jsou výrazně větší. Vytvářejí šesti až osmi řadové zástupy. Na stehnech ze spodu má kromě šupin i takzvané stehenní póry.
Na krku větší šupiny mají uvolněný okraj a tvoří límec. Má pilovitou zadní hranu šupin. Na hlavě mají výrazně větší štítky. Na spáncích jsou vidět otvory uší.
dvě ještěrky
Dorůstá až do 40 cm. Hlavu má výrazně protaženou. Ocas tvoří asi 60% délky těla, tj. asi 24 cm. Ocásek se jí odlamuje.
Dlouhé silné zadní končetiny jsou skvělým pomocníkem při útěku před predátory. Má pět prstů s drápy.
Samec je jasně zelený a místy má výrazně tmavé skvrny. Na břiše je zbarvený do žlutozelené až žluté. V oblasti hrdla a spodní straně hlavy je typické zbarvení do modra.
Samičky mají spíše hnědo – zelenou barvu a na hřbetu také tmavší skvrny. Břicho je bělavé. Mladé ještěrky bývají světle hnědé.
Potrava
Pochutnávají si na hmyzu, broucích a rovnokřídlých. Ale poradí si i s ptáky, hlodavci a drobnějšími plazy.
Rozmožování
Pohlavní zralost nastupuje ve 3. roce života. Celkově se dožívají 10 – 12 let. Samečci jsou agresivní vůči sokům. Je běžné, že mají velké teritorium, kde se postupně páří s několika samičkami. Během června až července samička naklade 5 – 21 vajíček tak 6 – 21 cm pod zemský povrch. K vylíhnutí dochází za 60 – 100 dní.
Ještěrka obecná
Vzhled
Samice jsou zbarvené od žlutohnědé až po černohnědou, někdy i šedou. Na páteři je řada tmavohnědých až černohnědých skvrn, ale můžou chybět.  Samci mají barvu hnědou, zelenou a to někdy i na břiše. To je vždy světlejší než zbytek těla.
 
Vylézá za rosy, aby se napila, a vrací se domů. Po oschnutí se začne vyhřívat na slunci. V polovině dubna shodí zimní kůži a od začátku června se páří.
Rozmnožování
V červnu až červenci klade 6 – 11 vajec. K líhnutí dochází v srpnu až září. Mláďata jsou šedá až hnědá s tmavě ohraničenými světlými skvrnkami. Pohlavně dospívají ve 3. – 4. roku života. Dožívají se až 25 let.
Boj o samičku je zajímavý. Samci se nafukují, aby odstrašili soupeře. Bojují, až upadne jednomu ocásek nebo má okousanou nohu či krk.
Výskyt
Suchá slunná místa. Potkat ji můžeme na mezích, v zahrádkách, lomech, pískovnách, ale i na železničních náspech.
Potrava
Hmyz, červi, plži. Má ale sklony ke kanibalismu a kromě svých mláďat sní i jiné drobné obratlovce.
Sama končí jako potrava čápům, liškám, volavkám, ale někteří chovatelé hadů jimi krmí své „mazlíčky“. Hlavně americké užovky.
Od října zimují v zemních úkrytech nebo hromadách listí. Vylézají v dubnu.
 
Oba druhy ještěrek jsou zákonem chráněny.

Ohodnoťte příspěvek
Comments are closed.